2013 Melbourne Design Awards - Deadlines

1 August - Entries CLOSE
11 August - Extended close date
19 August - Judging
27 August - Finalists announced
23 September - Voting closes
23 October - Awards Night
2013 Melbourne Design Awards
 

Name
Email
Role
Member
Mem. No
Newsletter & Promotions:  
Close
Name:
Email:
Close

 
Photo Credit : Trevor Mein, Meinphoto. Matt Browne, Bill Kalavriotis, Kenneth Wong from John Wardle Architects.

500 Bourke Street Podium Redevelopment

Finalist

Project Overview

500 Bourke Street Melbourne is a key urban site within Melbourne’s CBD Law District. John Wardle Architects were engaged as the base building architects to redevelop the tower podium and adjoining retail precinct. The site includes the NAB office tower, constructed in the 1970s and a series of retail tenancies below street level and a landscaped garden setting fronting Little Bourke Street. The adjacent Supreme Court Dome to the north presented a distinct characteristic and urban setting for this new proposal. Place making was a key theme explored with the aspiration to create an enlivened series of new public spaces.

Project Commissioner

ISPT Property
Leah Lucas

Project Creator

John Wardle Architects

Project Team

Architectural Project Team:
John Wardle, Stefan Mee, Bill Krotiris, Jasmin Williamson, Tom Drazic, Kirrilly Wilson, Paul Bickell, Lauren Holland, Robert Kolak, Alex Peck, Julian Scanlan, Andrew Wong

Builder:
Bovis Lend Lease

Consultant Team:
Structural Engineer: Hyder Consulting
Services Engineer: Hyder Consulting
ESD: Lincolne Scott
Landscape Architect: ERM
Building Surveyor: Davis Langdon
DDA Consultant: Blythe Sanderson
Retail Consultant: Future Food
Specialist Lighting Consultant: Electrolight
Signage & Wayfinding: Emery Studio

Project Brief

The brief called for a series of strategies to activate the site. An activated ground plane condition was explored to enable connectivity across the site. New commercial program was inserted into the existing fabric, refurbishment of key interior spaces and external public plazas were created. Key aspects include:
- Steel and fritted glass canopy to the existing facade, presenting a new identity to Bourke Street.
- Significant upgrade works to the tower foyer. This refurbishment included custom designed finishes including plasterglass ceiling and wall panels with integrated lighting.
- Extension of the foyer with a fritted glass canopy with foliage motif providing a new setting for a café fitout by others.
- Retail tenancies over two levels fronting Little Bourke Street. Base building shell tenancies were designed in consultation with a retail consultant to provide a range suitable for the desired retail mix. A significant tenancy at the upper level for a signature restaurant with views towards the Supreme Court Dome.
-Landscaped plazas over two levels for public amenity.
- Base building works for a retail NAB branch within the foyer.
- Base building works for a childcare facility on tower level one, including an external play space with canopy connecting to the existing façade.

Project Innovation / Need

Place making was a key concept explored for the project with the aspiration for strong civic amenity and a rich enlivened series of new public spaces. On Bourke Street a new glass and steel canopy floats above the streetscape providing a new threshold to the tower foyer. The canopy was treated as a lightweight foil to the massive structure. The fritting blurred the structure, and referenced the street tree foliage creating dappled light effects. A refurbished foyer space has been transformed into a new internal street with direct connection to the northern retail plaza beyond, blurring the boundary between private and public uses. The foyer space has been extended through the inclusion of a new fritted glass canopy providing a new setting for a cafe fit out by others. The foyer refurbishment also included custom designed finishes including plasterglass ceiling and wall panels with integrated lighting. The ceiling and core walls were treated as a repetitive pattern field that shifted in appearance from different approaches amplifying the experience of traversing the foyer. The northern retail precinct also includes new sculptural precast seats and landscape elements across two plaza levels to provide settings for public habitation.

Design Challenge

The grafting and integration of new architectural elements into the existing fabric of the site presented a series of design challenges for the project. To the north of the site, significant areas of existing structural fabric were retained with new built elements integrated and extended from. Significant remodelling of existing areas between the tower podium and the new retail precinct were also undertaken to create new important linkages across the site. The integration of two new glazed canopy structures connected to the existing NAB tower structure also presented a series of specific design detailing challenges.

Sustainability

Sustainability was an important aspect of the project brief. The target for the podium redevelopment works was to meet an AGBR rating of 4.0 stars. A series of ESD strategies were implemented, including energy and water monitoring, replacement of chillers and boilers, efficient air conditioning & lighting and water efficient fixtures. Substantial re-use of existing structure throughout the podium is also a significant aspect of the project.