2013 Melbourne Design Awards - Deadlines

1 August - Entries CLOSE
11 August - Extended close date
19 August - Judging
27 August - Finalists announced
23 September - Voting closes
23 October - Awards Night
2013 Melbourne Design Awards

Mem. No
Newsletter & Promotions:  

Photo Credit : Dieu Tan

Paul & Joe


Project Overview

Doherty Lynch was engaged by luxury French brand Paul & Joe to create a store within a shopping mall. The design had to reflect key brand positioning such as Paul & Joe’s French heritage and love of quirkiness in bespoke detailing. However, it was also important that the store have it’s own personality and individual charm, plus it was necessary to do so in a local context with the local shopper top-of-mind.

Project Commissioner

Bob Locke

Project Creator

Doherty Lynch

Project Team

Doherty Lynch:
Mardi Doherty
Fiona Lynch
Michelle Evans
Kristiina Morgan

Project Brief

The brief was very much about meeting key brand positioning for the client while adopting the nuances of the culture in which it sits with references to the local retail and fashion context. Doherty Lynch has achieved that with their own cheeky brand of bespoke detailing and elegance-meets-warmth. This was Doherty Lynch third Australian store for the brand.

Project Innovation / Need

Stamping the store’s love of bespoke detailing on the entrance is a pair of giant brass buttons as door handles. Full-height windows are framed in brass to mirror the richness of the interior, lighten the exterior in the absence of natural light and add an element of glam that Sydney is renowned for.

Luxury was a key feel. With design references of France and the 1970s, French gold-blossom wallpaper, gold paint, custom-made light fixtures and fittings, antique amber glass display boxes and retro furniture and accessories were brought in. The use of gold and brass fittings creates a warm, inviting-but-stylish glow. Laser-cut panels in the store window provide a backdrop to mannequins, but allow glimpses through into the store and the strong corner focal point of the gold wallpaper, which attracts passers-by.

Design Challenge

A challenge was not only limited natural light, but low ceilings and both were tackled in the same way. While gold-coloured element have been used to add warmth and light, mirror walls and a reflective glass mosaic-look wallpaper help to add the illusion of height and length, and give the store a sparkling personality.


Paul & Joe wanted to incorporate sustainable elements without compromising the integrity of the design. Doherty Lynch achieved this by using LED lighting throughout the store and through the use of recycled materials and vintage pieces.

Amber glass from the 1970's was used to create the display boxes, while vintage furniture from the 1960's gave the interior a unique French retro sophistication. These small but effective steps helped to give the Paul & Joe store a unique aesthetic while also acknowledging the importance of sustainable design.